Vitalvibe: V nákupních košících si vozíme zbytečnosti

25.1.2015
Smart Network

Zakladatelka firmy Vitalvibe Lucie Aujeská poskytla inspirující rozhovor, v němž načrtla hlavní neduhy ve stravovacích návycích dnešní společnosti. 

 

Lidské tělo je jako auto, aby dlouho fungovalo potřebuje kvalitní palivo 

Jak souvisí strava s délkou našeho života?

Strava je jedním z klíčových faktorů, které podmiňují délku našeho života. Je to velice jednoduché. Naše tělo je živý organizmus a u většiny populace je právě poháněný energii, kterou přijímáme ze stravy. Bohužel málo kdy je to strava živá, organická. Můžeme naše tělo přirovnat k autu. Životnost auta závisí na více faktorech, ale jedním z těch základních je kvalita paliva. Pokud dodáme autu kvalitní čisté palivo, motor běží jak hodinky a má i dobrý výkon. Stejně tak to je s naším tělem. Čím kvalitnější a čistší stravu (tedy bez chemických barviv, ochucovadel, glutamátu, petrochemikálií, bez genetické modifikace atd.) denně přijímáme, tím déle je tělo funkční, schopné se regenerovat, čistit a odolávat různým situacím. 

Proč by se měl člověk nad svým stravováním zamýšlet?

Pokud chce člověk opravdu žít a nikoli přežívat, pokud chce naplňovat svoje dary, tvořit a rozšiřovat svůj potenciál a netrávit svůj čas po lékařích, měl by se nad svým stravováním rozhodně zamýšlet. A hlavně pokud se člověk má opravdu rád, proč by si měl ubližovat nevhodným výběrem stravy? 

Nejlepší investice jsou právě do vlastního zdraví

Jak se zbavit pocitu, že jíst zdravě není moc chutné a je to příliš časově a finančně náročné? 
Nevím přesně, jak cenově vychází třeba svíčková nebo knedlo vepřo zelo, ale určitě vím, že jakékoliv zpracování masa je zdlouhavý prosec i na několik hodin. Rozhodně si tedy nemyslím, že by příprava zdravého jídla trvala déle, ba naopak. Jde o to si to vyzkoušet a hlavně se naučit nové zpracování potravin.

Chuťově se již v dnešní době zdravá jídla připravuji opravdu výborně a vizuálně velice přitažlivě. A s cenou? Myslím si, že to vychází stejně, když vidím kolik zbytečností lidé vozí v nákupních košících. A i kdyby zdravé jídlo vycházelo dráž, sama vím, že ty nejlepší investice jsou do mého zdraví. 

Jaké běžné potraviny, které jíme, přispívají k našemu stárnutí a my to nevíme?
Vše, co obsahuje bílý rafinovaný cukr, který lidé konzumují především ve formě různých nápojů, v jogurtech, v tyčinkách atd. Konvenční mléčné výrobky, bílé pečivo a maso. Za potravinu považuji i vodu, která je esenciální k zdravému životu, a ta se bohužel dnes konzumuje v toxické a neaktivní formě.

Do ledičky hlavně hodně ovoce a zeleniny, do spíže ořechy a luštěniny

Čím naplnit spíž a ledničku, abychom byli dlouho živí a zdraví?
Ledničku velkým množstvím ovoce, zeleniny, různých ochucovadel, jako je miso, kvalitními olivami, hořčicí bez bílého cukru, kvašeným zelím, kimchi, a kvalitními za studena lisovanými oleji.

Ve spížce je dobré mít různé druhy semínek, oříšků a čočky, dále pak quinou, amarant, pohanku, cizrnu, celozrnnou rýži, mořské řasy, kvalitní mořskou či himalájskou sůl, med, strouhaný kokos, sušené ovoce, kokosový cukr a jiná přírodní sladidla. Také je dobré používat bylinky, kvalitní koření bez soli a glutamátů, ochucovadla jako nepasterizovaný jablečný ocet, ume ocet a tamari sojovou omáčku. 

Svět je plný nabídek dietologů, výživových poradců... Jak zjistím, který způsob stravování je nejlepší právě pro mě?
Doporučila bych si o jednotlivých směrech něco přečíst, zajít si na přednášku nebo se na nějakou podívat na internetu. A podle toho, jaký směr s člověkem jak já říkám zarezonuje, tak ten pak na delší čas vyzkoušet. Tím opravdu zjistíte, jestli pro vás funguje a přináší vám to, co potřebujete.

Někdy se člověk potřebuje stravovat „rychle", jak se v takovém případě vyhnout fast foodu?
Jde to jednoduše, hlavně když má člověk jasně nastavené priority. Z vlastní zkušenosti vím, že vedle rychlého občerstvení je většinou nějaký obchod se zdravějším jídlem. Ale i ve fast foodu již mají salát, takže vždy se dá vybrat. Já si s sebou v kabelce beru buď rawbite tyčinky nebo různé druhy sušeného ovoce či kakaové boby jako tzv. rychlou zdravou energii na cestu.

Češi by měli jíst víc pravidelně a omezit maso

Jak na vás působí stravovací zvyky Čechů?
Z mého pohledu jsou velice nezdravé. Ráno spoustu lidí začíná kávou a pečivem a skoro vůbec nepijí vodu. Strava obsahuje velké množství masných a mléčných výrobků, to vše pak v kombinaci s bramborami či obilovinami. Češi se hodně přejídají nebo jí nepravidelně.

Co je naším největším problémem?
Největším problémem je, že se neznáme a neposloucháme. To souvisí i s tím,  že nemáme informace o tom, co opravdu jíst, jak naše tělo funguje, jak bychom o své zdraví měli pečovat. Někdy nám může chybět i odvaha dělat věci jinak a žít způsobem prevence a kultivace nežli degenerace a přežívání.

Jak hodnotíte českou kuchyni? 

Česká kuchyně je pro mě velice těžká a nezdravá. Ale protože jsem na ní vyrostla, některá jídla jsou pro mě samozřejmě nostalgickou a spíše emoční záležitostí a chuťově jsou pro mě lákavá. 

Jaké je Vaše nejoblíbenější jídlo?
Moje nejoblíbenější jídlo by byly pečené brambory s česnekem a kapusta.

Potřebujeme k životu i potravinové doplňky?
Bohužel v dnešní době, kdy zemina není dostatečně vyživená, není kvalitní ovzduší a voda, tak ano. Doporučuji si ovšem vybírat ty doplňky, které opravdu mají schopnost se začlenit do buněčné struktury a nesou v sobě požadovanou informaci, protože jinak tělem v tom lepším případě jen projdou a vyloučí se. Určitě bych začlenila hořčík, vitamin D3 a komplex vitaminů B.

Jan Petr

Další články

Smart Network
Smart SMART TALK inspirace: „Proč jít do podcastu?” V rámci série dílů inspirace se Gabriela zaměřuje na networking a mýty, které s ním jsou spjaté. V tomto 38. díle se Gabriela zaměřuje na otázku: Proč jít do podcastu?
Detail článku
Smart Network
Člen Za hranicemi běžného: Skupina WIV group transformuje investice do nemovitostí WIV group je nemovitostní skupina, která vznikla propojením tří silných subjektů.
Detail článku
Smart Network
Smart Trapná nebyla a jako networkerka také zazářila! Přečtěte si o premiérové akci Stand up s networkingem Gábi Mrkvicové!
Detail článku
Smart Network
Smart Network
Smart Network
Smart Network
Smart Network
Smart Network
Smart Network
Smart Network

KONTAKT

info@smart-network.cz Smart Network
+420 775 649 843 Smart Network
Informace o používání cookies Smart Network
Spisová značka: C 81849, vedená u Krajského soudu v Brně Smart Network
GDPR
Smart Network
Smart Network Smart Network Business Center s.r.o.
Smart Network IČ: 02607450, DIČ: CZ02607450
Smart Network Sídlo: Loosova 578/9, Lesná,Brno, 638 00
Smart Network Kancelář: Centrum Viktoria, Vodařská 2, 619 00 (2. patro)
Smart Network Úhrada vstupného na akce:
CZK: 2700633772/2010
fb tncz linked in google fb warengo google spotify apple podcasts

aplikace Podělte se s námi o kvalitu provozovaných služeb aplikace