Úraz a jeho trvalé následky - hrozba rodinného rozpočtu

7.12.2015
Smart Network

Zatížení rozpočtu při vážném úrazu může být dlouhodobé nebo dokonce trvalé

Trvalé následky si vyžádají dlouhou léčbu, kdy vypadne celý příjem a druhému partnerovi většinou může příjem též klesnout – musí pečovat o děti, stará se a navštěvuje partnera. Největší položkou bývají náklady na nezbytnou přestavbu bytu nebo rodinného domu. Dobře nastavená pojistná částka u pojištění trvalých následků by měla pokrýt minimálně tyto náklady.

Když uzavíráme pojištění, doufáme, že nikdy nebudeme muset řešit jednotlivá plnění a částky. Měli bychom si ale už při uzavírání pojistky spolu s finančním poradcem všechny varianty a možnosti vzhledem k našemu rozpočtu pečlivě propočítat a vybrat z nabízených variant tu pravou. Smyslem pojištění je finanční pomoc v časech, kdy zůstaneme odkázáni na ostatní.

Dvě možnosti pojistného plnění

Pojistné plnění v případě pojistné události je závislé na pojistných částkách, vybraném stupni progrese a samozřejmě na rozsahu poškození, které úraz způsobí.
Existují dvě možnosti pojistného plnění – lineární a progresivní.

Progrese u trvalých následků funguje tak, že od určitého tělesného poškození vyplácí pojišťovna násobek pojistné částky. Přesný výpočet každá pojišťovna uvádí v pojistných podmínkách. Příklad: U trvalých následků úrazu do 25 % tělesného poškození vyplatí pojistitel příslušné procento z pojistné částky, do 50 % tělesného poškození vyplatí pojistitel příslušné procento z dvojnásobku pojistné částky. Každá pojišťovna má své vlastní oceňovací tabulky s detailním popisem možných pojistných událostí pro případ úrazu. Tabulky obsahují procentuálně vyjádřené trvalé následky úrazu.

Výluky z plnění a posuzování rizikových skupin

Samostatnou a velmi podstatnou kapitolou u pojištění jsou výluky a posuzování rizikové skupiny. Nejdříve výluky. Sportujete nebo máte deprese? I ty najdete ve výlukách. Přesvědčte se sami. Pojišťovna neplní:

  1. Pokud k úrazům došlo při provozování rizikového sportu, ve výlukách běžně bývají rafting a canyonig. Tyto sporty ovšem bývají na dovolené v Rakousku a v Itálii provozovány naprosto běžně. I  já sama jsem zde byla a nepřipadlo mi to nijak rizikové, šlo na dovolené o běžný sport. Ovšem pozor. Ve výluce úrazového pojištění ho najdete a taktéž bývá ve výlukách cestovního pojištění. Organizátor si vždy nechá podepsat potvrzení, že provozování je na vlastní nebezpečí.
  2. Pokud se jedná o únavovou zlomeninu. Do tohoto pojmu se dá schovat docela dost věcí.
  3. Jedná- li se o duševní poruchu nebo změnu psychického stavu, bez ohledu na to čím byly způsobeny. Při dnešním pracovním nasazení se velmi často stává, že člověk má deprese, dostane na to tabletky, a pokud dojde k úrazu může se stát, že pojišťovna nemusí plnit.

Co se týče posouzení rizikové skupiny, musíme také dávat pozor.

  1. Pokud hlavní živitel rodiny je například registrovaný fotbalista na nejnižší úrovni a jde i například nepravidelně hrát, tak u většiny pojišťoven má přirážku za sport. Není to u všech pojišťoven, ale bývá to tak.
  2. To stejné pokud je klient většinu pracovní doby v kanceláři a přitom musí na kontrolní dny do terénu – v těchto  případech už může pojišťovna dávat vyšší rizikovou skupinu. Neplatí to u všech pojišťoven a v konečném výsledku se nemusí zbytečně platit na víc.
  3. Policisté, vojáci a  hasiči mají v řadě pojišťoven nemalé přirážky za riziko ale opět se dají najít pojišťovny, u kterých tyto přirážky nenajdete.


Ještě malé upozornění závěrem:
Nezapomeňte, že invaliditu nezpůsobuje pouze úraz. Nejčastější příčinnou invalidity bývá vážné onemocnění. Pojištění invalidity z důvodu nemoci si musíte sjednat zvlášť. Potom vám pojištění pokryje obě rizika. Víte, že se lze připojistit pro případ autonehody, pokud hodně cestujete autem, nebo pro případ ztráty zaměstnání?  Pokud se v problematice pojištění chcete orientovat lépe, přijďte to s námi probrat do MBI Storu. Jsme připraveni vám pomoci a poradit.

 

Lada Šanderová

Další články

Smart Network
Smart SMART TALK inspirace: „Proč jít do podcastu?” V rámci série dílů inspirace se Gabriela zaměřuje na networking a mýty, které s ním jsou spjaté. V tomto 38. díle se Gabriela zaměřuje na otázku: Proč jít do podcastu?
Detail článku
Smart Network
Člen Za hranicemi běžného: Skupina WIV group transformuje investice do nemovitostí WIV group je nemovitostní skupina, která vznikla propojením tří silných subjektů.
Detail článku
Smart Network
Smart Trapná nebyla a jako networkerka také zazářila! Přečtěte si o premiérové akci Stand up s networkingem Gábi Mrkvicové!
Detail článku
Smart Network
Smart Network
Smart Network
Smart Network
Smart Network
Smart Network
Smart Network
Smart Network

KONTAKT

info@smart-network.cz Smart Network
+420 775 649 843 Smart Network
Informace o používání cookies Smart Network
Spisová značka: C 81849, vedená u Krajského soudu v Brně Smart Network
GDPR
Smart Network
Smart Network Smart Network Business Center s.r.o.
Smart Network IČ: 02607450, DIČ: CZ02607450
Smart Network Sídlo: Loosova 578/9, Lesná,Brno, 638 00
Smart Network Kancelář: Centrum Viktoria, Vodařská 2, 619 00 (2. patro)
Smart Network Úhrada vstupného na akce:
CZK: 2700633772/2010
fb tncz linked in google fb warengo google spotify apple podcasts

aplikace Podělte se s námi o kvalitu provozovaných služeb aplikace