Skutečné příčiny vašeho přepracování - vše začíná v dětství!

6.2.2015
Smart Network

Ctižádostiví a pracovití rodiče cílí výchovu svých potomků na bezchybný výkon, na úspěch. Neustále své děti srovnávají s ostatními a potřebují být na ně dle svých vysokých měřítek pyšní. Jejich ratolesti mají pomyslnou laťku nastavenou mnohem výš než ostatní. Nesplnění svých představ tito rodiče odměňují despektem a ponižováním, svým dětem vyjadřují lásku jen tehdy, jsou-li nejlepšími. 

Příčiny workoholismu hledejme v dětství

Chválili vás rodiče v dětství jen za perfektní výkony ve škole, ve sportu, v domácích pracích? Odměňovali vás jen za dosažené výsledky, které byly podle jejich představ a měřítek dostatečně dobré? Byli rodiče sami velmi ctižádostiví, cílevědomí a pracovití?  Pokud si odpovídáte ano, tak už jako malým dětem vám vznikaly v podvědomí programy workoholismu, podle kterých víte, že být dost dobrým je velká dřina a nikdy není hotovo. Pořád je potřeba se snažit a nepolevovat. Jen to nejlepší je přece teprve dost dobré. Víte, že pro dosažení odměny a chvály musíte udělat mnohem více než ostatní. A co je dobré pro ostatní, ještě není dost dobré pro vás. Máte na paměti, že výkony ostatních je potřeba překonávat, je nutné být vždy lepší.

Je i váš život závodem?

Každý člověk touží přirozeně po bezpodmínečné lásce, slovech chvály, uznání. Někdo si je ale musí již od malička zasloužit. A tak dítě velmi ctižádostivých rodičů podřídí svůj život usilovné snaze zavděčit se. Odměnou je mu přesně odměřená láska. V dospělosti se pak útočištěm takového člověka stane práce, která je novým závodištěm, kde se měří čas i výkony. Je opět potřeba se hodně snažit a pro získání odměny zůstat na špici. Pracovat rychleji, lépe, více, déle. Být ve všem lepší než ostatní. Touha po těžce dostupné chvále rodičů je tak jen vyměněna za touhu po velkém úspěchu nebo chvále nadřízeného, větší firmě, větším zisku, vyšším platu.

Děti zastávající roli rodiče se workoholiky stávají snadno

Příčinou workoholismu je často i předčasná ztráta dětství. Dochází k ní v rodinách, kde jeden z rodičů chybí nebo nefunguje jako rodič a dítě přebírá zodpovědnost za výchovu mladších sourozenců, vedení domácnosti apod. Dítě není na tuto roli připraveno a nese si do života pocity nedokonalosti, neúspěchu a neschopnosti se zavděčit. V dospělosti má pak takový člověk neustálý pocit, že ať dělá, co dělá, může dělat víc, pořád není dost dobrý. Má silnou potřebu přehlušit pocit nedokonalosti a konečně uspět, někdy za každou cenu.

Programy vedoucí k workoholismu přejímáme od svých blízkých

Již od malička se náš svět hemží děním a podněty, které velmi intenzivně prožíváme a ukládáme do svého vědomí i podvědomí. Zcela nezávisle na naší vůli si z nich již v dětství utváříme nastavení, která nám předurčují, jak se později budeme cítit, chovat, jaké cesty na svých životních křižovatkách vůbec uvidíme a pak i zvolíme. Předurčují i to, jaký bude náš postoj k práci a pracovním výkonům, a co je pro nás dost dobré.  

Workoholismus je závislost, nemoc. Závislosti jsou všeobecně léčeny absolutní abstinencí. V tomto případě lze ovšem jen stěží naordinovat radikální léčbu s doživotním doporučením práce se ani nedotknout. I kdybychom odhlédli od faktu, že většina z nás se prací živí, tak na rozdíl třeba od alkoholu, je práce zcela přirozenou a důležitou součástí našeho života a neměla by v něm chybět.

Workoholismus je však také nenápadným, účinným zabijákem vztahů, ničitelem rodin i osobního života. Dlouhodobá životní nerovnováha vede k vyčerpání a syndromu vyhoření. Nenechte si ničit svůj život a přijďte si naprogramování z dětství změnit. Je jen na vás, zda workoholismus ovládne váš život nebo řeknete zavčas dost. Odhalte se mnou své příčiny přepracování a nastartujte svoji životní rovnováhu - dlouhodobou profesní i osobní spokojenost.

 

Marta Němečková

Další články

Smart Network
Smart SMART TALK rozhovor s Lucií Spáčilovou Hostem dalšího dílu podcastu SMART TALK s Gabrielou je Lucie Spáčilová, zakladatelka společnosti Performia s.r.o. pro Českou republiku.
Detail článku
Smart Network
Člen Oslavte s Českými překlady 20 let existence 20% slevou na váš překlad Tento rok je pro překladatelskou agenturu České překlady plný dvojek. Slavíme 20 let na trhu, 2 roky členství v klubu Smart Network a také jsme získali 2. místo v soutěži společensky odpovědných malých firem z Olomouckého kraje.
Detail článku
Smart Network
Člen Představení člena: Anička Schwarzová - Odstraňte bariéry: Jak usnadnit cestu B2B klientům k vašim službám Přečtěte si více o Aničce Schwarzové a firmě Novitim.
Detail článku
Smart Network
Smart Network
Smart Network
Smart Network
Smart Network
Smart Network
Smart Network
Smart Network

KONTAKT

info@smart-network.cz Smart Network
+420 775 649 843 Smart Network
Informace o používání cookies Smart Network
Spisová značka: C 81849, vedená u Krajského soudu v Brně Smart Network
GDPR
Smart Network
Smart Network Smart Network Business Center s.r.o.
Smart Network IČ: 02607450, DIČ: CZ02607450
Smart Network Sídlo: Loosova 578/9, Lesná,Brno, 638 00
Smart Network Kancelář: Centrum Viktoria, Vodařská 2, 619 00 (2. patro)
Smart Network Úhrada vstupného na akce:
CZK: 2700633772/2010
fb tncz linked in google fb warengo google spotify apple podcasts

aplikace Podělte se s námi o kvalitu provozovaných služeb aplikace