Odpověď bez odpovědi?

15.9.2016
Smart Network

Stalo se vám již někdy, že jste dostali otázku, na kterou jste nebyli schopni odpovědět, či jste prostě nechtěli odpovídat? Nevhodné je použít „co je ti do toho!“, i když častokrát to máme na jazyku. Jak tedy odpovědět protistraně, aby byla spokojená, a vy jste nemuseli přímo odkrývat vaše karty?

Elegantně se vyhnout odpovědi není vůbec jednoduchou záležitostí. Existuje ovšem několik triků, které vám mohou pomoci. Základním pravidlem je, aby odpověď byla podaná rychle a bez dlouhého přemýšlení. Jistota v odpovědi eliminuje to, že se bude druhá strana zaobírat podrobněji vaší odpovědí.

„Je venku hezky?“ – „Vypadá to, že je tam živo.“

„Jakou barvu má ta stěna?“ – „Myslíš, že by to chtělo vymalovat?“

Nejběžnější situace, kde budete muset odpovědět pomocí NEodpovědi, jsou otázky týkající se vašich příjmů, životního partnera a dalších osobních záležitostí. Je mnohem efektivnější mít připravené nějaké ty NEodpovědi, než mlčet či přehnaně reagovat. Protistrana tak od tohoto tématu ustoupí a vy nezanecháte žádné podezření.

Jak rozmluvím mlčící osobu?

Existují situace, kdy nám prostě není do řeči. Příčinou může být špatná nálada, únava, podráždění, uraženost či řešení vlastních osobních problémů. Ať už je za tím cokoli, každý na to má nárok.

Co ale dělat, když potřebujete s druhou osobou mluvit, a ona neprojevuje ani ten nejmenší zájem? Ať už se jedná o klienta, u kterého potřebujete znát jeho potřeby, abyste mu nabídli nejvhodnější produkt, či vaše dítě.

Pokud se s takovou osobou setkáte, nejlepším způsobem je hledat důvody, které mohly způsobit její mlčenlivost. Pokuste se rychle analyzovat situaci a vytvořte si několik hypotéz. Následně se na ně dotazujte. Je velká pravděpodobnost, že jakmile trefíte na ten pravý důvod, protistrana vyšle nějaký signál.

Nevzdávejte to všem příliš brzy a neprojevujte nervozitu. Nevhodné jsou také netaktní či nepřiléhavé otázky.

Ať už jste toto mlčení způsobili sami, či jste se jen k takové osobě dostali, můžete ji pomoci uvolnit napětí, které v sobě drží.  Je jedno, jestli to bude vztekem, smíchem či pláčem.

 

Více o komunikaci se můžete nejen dozvědět, ale také naučit na workshopu 9.11. Více informací zde!

Kateřina Jančíková - redaktorka

Další články

Smart Network
Člen Představení člena: Anička Schwarzová - Odstraňte bariéry: Jak usnadnit cestu B2B klientům k vašim službám Přečtěte si více o Aničce Schwarzové a firmě Novitim.
Detail článku
Smart Network
Smart SMART TALK inspirace: „Jak se efektivně a jednoduše představit, abyste zaujali ” V rámci série dílů inspirace se Gabriela zaměřuje na networking a mýty, které s ním jsou spjaté. V tomto 39. díle se Gabriela zaměřuje na téma: Jak se efektivně a jednoduše představit, abyste zaujali.
Detail článku
Smart Network
Smart SMART TALK rozhovor s Petrem Opavou Hostem dalšího dílu podcastu SMART TALK s Gabrielou je Petr Opava, umělec, muzikant, herec, lektor, skladatel a učitel hudby.
Detail článku
Smart Network
Smart Network
Smart Network
Smart Network
Smart Network
Smart Network
Smart Network
Smart Network

KONTAKT

info@smart-network.cz Smart Network
+420 775 649 843 Smart Network
Informace o používání cookies Smart Network
Spisová značka: C 81849, vedená u Krajského soudu v Brně Smart Network
GDPR
Smart Network
Smart Network Smart Network Business Center s.r.o.
Smart Network IČ: 02607450, DIČ: CZ02607450
Smart Network Sídlo: Loosova 578/9, Lesná,Brno, 638 00
Smart Network Kancelář: Centrum Viktoria, Vodařská 2, 619 00 (2. patro)
Smart Network Úhrada vstupného na akce:
CZK: 2700633772/2010
fb tncz linked in google fb warengo google spotify apple podcasts

aplikace Podělte se s námi o kvalitu provozovaných služeb aplikace