Jak si efektivně spořit aneb i garance může přinést ztrátu

25.2.2015
Smart Network

Setkávám se s tím dnes a denně.

Většina z Vás má do důchodu více než 15 let. To je dost dlouhá doba na to, abyste se mínusů nebáli, ale naopak jich využívali ve svůj prospěch. Přehnaná opatrnost je totiž jako létat s letadlem pomalu a nízko.

Pomalu a nízko… Zni to bezpečně, ale kdo ví aspoň něco málo o létání, tak tuší, že je tady mnohem vyšší pravděpodobnost toho, že se s letadlem zřítíte. Nebo v „lepším“ případě ani nevzlétnete.
Letadlo o kterém mluvím, je metaforou Vašich důchodů. Tak jako s přehnanou opatrností dost možná ani nevzlétnete, tak si ani nesplníte svou představu o pohodové rentě.

Akciové trhy a alespoň 15 let do důchodu? Není se čeho bát!

Nemyslete si. Ani já jsem se nenarodila osvícená. Dokud jsem tento obor nestudovala, taky jsem si myslela, že akciové trhy jsou jen pro ty největší odvážlivce. Realita však není tak černobílá. Zjednodušeně:

  1. Akciové trhy sice zaznamenávají výkyvy, ale tak jako je cílem každé firmy dosahovat zisku (akcie znamená podíl na zisku firmy a v podílovém fondu pak máte desítky i stovky různých podílů), tak i akcie v čase rostou.
  2. Přichází krize? To je ten nejlepší čas investovat mnohem více než doposud! Proč? Ceny jsou nízko, takže nakupujete levně. A jakmile přijde doba, kdy trhy zase porostou, výrazně na tom vyděláte.
  3. Investujte pravidelně a rozložíte riziko. Koukněte na graf ve fotogalerii. Tím, že investujete pravidelně, tak když jsou ceny vysoko, koupíte jen pár podílových listů. Když klesnou, nakoupíte jich mnohem více. Při opětovném růstu pak díky množství podílových listů vyděláváte mnohem dříve než ten, kdo investoval jednorázově a „netrefil se“ do správné vlny.

Teď trochu čísel – akciové trhy vydělávají v průměru 7% ročně. To je zhruba 3x tolik než získáte na konzervativním penzijku.

 

Při správně sestaveném portfoliu jsou takové investice jako byste letěli nejmodernějším letadlem s veškerými bezpečnostními prvky tak vysoko a tak rychle, abyste dodrželi předpisy a bezpečně přistáli třeba na Haiti.

Tak jak to teď vidíte? Poletíte pomalu a nízko, tedy zůstanete tam, kde jste, nebo tomu dáte tu správnou rychlost?

Pokud chcete opravdu dobře doletět, kontaktujte mě. Společně tomu dáme to, co by dal letadlu profesionální pilot. Sílu i bezpečí. Vy mi jen řekněte, kde je cílová destinace :)

Lucie Bartoňová

Další články

Smart Network
Člen Představení člena: Anička Schwarzová - Odstraňte bariéry: Jak usnadnit cestu B2B klientům k vašim službám Přečtěte si více o Aničce Schwarzové a firmě Novitim.
Detail článku
Smart Network
Smart SMART TALK inspirace: „Jak se efektivně a jednoduše představit, abyste zaujali ” V rámci série dílů inspirace se Gabriela zaměřuje na networking a mýty, které s ním jsou spjaté. V tomto 39. díle se Gabriela zaměřuje na téma: Jak se efektivně a jednoduše představit, abyste zaujali.
Detail článku
Smart Network
Smart SMART TALK rozhovor s Petrem Opavou Hostem dalšího dílu podcastu SMART TALK s Gabrielou je Petr Opava, umělec, muzikant, herec, lektor, skladatel a učitel hudby.
Detail článku
Smart Network
Smart Network
Smart Network
Smart Network
Smart Network
Smart Network
Smart Network
Smart Network

KONTAKT

info@smart-network.cz Smart Network
+420 775 649 843 Smart Network
Informace o používání cookies Smart Network
Spisová značka: C 81849, vedená u Krajského soudu v Brně Smart Network
GDPR
Smart Network
Smart Network Smart Network Business Center s.r.o.
Smart Network IČ: 02607450, DIČ: CZ02607450
Smart Network Sídlo: Loosova 578/9, Lesná,Brno, 638 00
Smart Network Kancelář: Centrum Viktoria, Vodařská 2, 619 00 (2. patro)
Smart Network Úhrada vstupného na akce:
CZK: 2700633772/2010
fb tncz linked in google fb warengo google spotify apple podcasts

aplikace Podělte se s námi o kvalitu provozovaných služeb aplikace