Investice do nemovitostí je věc návratnosti

17.2.2015
Smart Network

U nemovitostí tomu není jinak. Každý by si totiž měl uvědomit, zda chce být "podnikatelem" na trhu s nemovitostmi a vydělávat na spekulaci, nebo na dobré návratnosti v pronájmu (dobrá návratnost v nemovitostech je kolem 12 až 15 let, pozn. autora). V tomto případě bych doporučil investici do komerčních realit. V závislosti na investičním budgetu by se pak měl investor rozhodnout o druhu a velikosti nemovitosti. 

Lokalita je zásadní

U bytů by se mohla otázka investice zdát jednodušší, ale není tomu tak. Staré dobré přísloví praví, že hodnotu nemovitosti ovlivňují 3 faktory. Lokalita, lokalita a ještě jednou lokalita. Zcela jistě je to pravda a já dodám, že je to dispozice, umístění v domě, stav, stáří domu, výhled a podobně.

Jeden investor skupuje relativně levné nemovitosti v méně atraktivních lokalitách a ve špatném stavu. Nechá je ve standardu opravit a pak je pronajímá, přičemž mu vychází návratnost kolem 15 let. Když jsem se ho zeptal, zda by on v takových nemovitostech chtěl bydlet, byl ticho a pokrčil rameny. Už jsem se ho dál neptal na profil jeho nájemníků. Z logiky věci totiž vyplývá, že pokud nemám peníze, vyhledávám finančně zajímavé nemovitosti, tedy ty levné. Tyto nemovitosti se pak potýkají s vysokým podílem neplacení nájemného a opotřebení. 

Zeptal jsem se také dalšího investora, který skupoval nemovitosti v novostavbách a v atraktivních lokalitách, proč to dělá. Když jsem mu spočítal návratnost jeho rozhodnutí mezi 22 až 25 lety. Odpověděl mi jednoduše. "Tyto byty budou mít vždy svoji hodnotu a jsem na ně hrdý. Vždy je dobře a rychle prodám. Když bude na trhu velká nabídka, lidé si budou moct vybírat a budou si vybírat samozřejmě ty lepší nemovitosti na dobré adrese. Ty horší budou prázdné, nebo budou pro sociálně slabší vrstvy a tuto cílovou skupinu nehledám." 

Spočítejte si návratnost pořizované nemovitosti

Pokud se již rozhodujete o koupi konkrétní nemovitosti na pronájem, Váš realitní poradce by vám měl byt ohodnotit na tržní nájemné. Následně si můžete spočítat návratnost, potažmo si říct, zda je pro Vás tato výše přijatelná. Nezapomeňte odečíst fixní náklady bytu, jako je fond oprav, pojištění, správa, průměrná neobsazenost, průměrná zadluženost a opotřebení.

Profesionální realitní společnost, jako VITOM Group, si Váš byt nebo i celý bytový dům může pronajmout a spravovat jej. Vy se tedy o nic nemusíte starat. 

Viktor Mejzlík

Další články

Smart Network
Smart SMART TALK inspirace: „Proč jít do podcastu?” V rámci série dílů inspirace se Gabriela zaměřuje na networking a mýty, které s ním jsou spjaté. V tomto 38. díle se Gabriela zaměřuje na otázku: Proč jít do podcastu?
Detail článku
Smart Network
Člen Za hranicemi běžného: Skupina WIV group transformuje investice do nemovitostí WIV group je nemovitostní skupina, která vznikla propojením tří silných subjektů.
Detail článku
Smart Network
Smart Trapná nebyla a jako networkerka také zazářila! Přečtěte si o premiérové akci Stand up s networkingem Gábi Mrkvicové!
Detail článku
Smart Network
Smart Network
Smart Network
Smart Network
Smart Network
Smart Network
Smart Network
Smart Network

KONTAKT

info@smart-network.cz Smart Network
+420 775 649 843 Smart Network
Informace o používání cookies Smart Network
Spisová značka: C 81849, vedená u Krajského soudu v Brně Smart Network
GDPR
Smart Network
Smart Network Smart Network Business Center s.r.o.
Smart Network IČ: 02607450, DIČ: CZ02607450
Smart Network Sídlo: Loosova 578/9, Lesná,Brno, 638 00
Smart Network Kancelář: Centrum Viktoria, Vodařská 2, 619 00 (2. patro)
Smart Network Úhrada vstupného na akce:
CZK: 2700633772/2010
fb tncz linked in google fb warengo google spotify apple podcasts

aplikace Podělte se s námi o kvalitu provozovaných služeb aplikace