Vidíte na sobě hodně chyb?

5.5.2015
Smart Network

Chyba jako ukazatel vaší hodnoty?

Vnímáte hodně svých nedostatků a cítíte, že kvůli nim jste horší než ostatní? Že s vašimi chybami nemůžete být tak dobří jako někteří jiní lidé? Že na svých chybách je potřeba tvrdě pracovat a až se jich zbavíte, budete teprve moct v životě uspět? Jste si dobře vědomi všech svých nedokonalostí? Tyto myšlenky, nebo-li tato osobní emoční nastavení, jsou velmi rozšířené a nemilosrdně určují hodnotu člověka v jeho vlastních očích.

Celá naše kultura, výchova, a tudíž i naše myšlení nás směřují k zaměřování pozornosti na nedostatky, chyby, nedokonalosti, prohry, katastrofické scénáře o budoucnosti, možné pohromy a strachy. Mylně se domníváme, že usilovnou snahou o jejich napravení se přiblížíme pocitu štěstí. Myslíme si, že „AŽ PAK“, rozumějte bez chyb a dokonalí, budeme konečně dobří, a tudíž spokojení. Velmi se pleteme, když přijímáme jako pravdu fakt, že chyby určují naši hodnotu a úžasný život přijde poté, co se se svými chybami jednou pro vždy rozloučíme a přestaneme je dělat.

Chybovat je přirozené a lidské

Doba, kdy budeme dokonalí a nebudeme chybovat, totiž nikdy nenastane. Nikdy se nestane, že budete mít tzv. hotovo a nebude už kam dál v životě jít. Nikdy se nestane, že svět se změní na svět bez nedostatků, slabých stránek a negací. Co se ale může změnit je váš postoj k nim. Vaše pojetí života, vaše pojetí sebe samotných. Ne nadarmo řekl už Albert Einstein, že žít v přátelském nebo nepřátelském vesmíru je jen věcí osobní volby.

Díky za chyby!

Chybovat je totiž přirozené, lidské a normální. Jestli někdo říká, že chyby nedělá, tak lže. Děláme je všichni. Ale s rozdílným přístupem. Pojďte se naučit, jak chyby vnímat jinak, než doposud. Nově jako zdroj zkušeností, jako něco, z čeho se naučíte těžit a bude vám to ku prospěchu. Že to není možné? Že vnímat chyby pozitivně je nesmysl? Ne, není! Je to jediný možný způsob, jak chyby využít k poučení a získat z nich zkušenost.

Je to jediný možný způsob vnímání chyb, který vás nesrazí na kolena, ale naopak posune v životě o kus dál. Od toho, aby nás posouvaly, totiž chyby jsou. Jsou ukazatelem, kudy nechodit a co už nedělat. A když díky chybě poznáte, kudy cesta nevede, tak také poznáte, kudy jinudy se vypravit a co dělat jinak. Nebojte se svých chyb a přijímejte je jako důležitou a prospěšnou součást svého života. Z počátku to není jednoduché a není to ani jen tak, přetočit léta zažité myšlení, ale výsledek je skvělý.

Jak brát své chyby jinak!

Přijďte nastartovat svou novou cestu k sobě samým i ke svým chybám na zážitkový workshop Uzdravte své sebevědomí. Nebo si dopřejte osobní setkání s koučem, který vás navede kudy a jak na to. Ne zbavení se chyb, ale váš nový postoj k nim je způsob, jak být v životě trvale spokojení a šťastní.

 

Marta Němečková

Další články

Smart Network
Smart SMART TALK inspirace: „Jak se efektivně a jednoduše představit, abyste zaujali ” V rámci série dílů inspirace se Gabriela zaměřuje na networking a mýty, které s ním jsou spjaté. V tomto 39. díle se Gabriela zaměřuje na téma: Jak se efektivně a jednoduše představit, abyste zaujali.
Detail článku
Smart Network
Smart SMART TALK rozhovor s Petrem Opavou Hostem dalšího dílu podcastu SMART TALK s Gabrielou je Petr Opava, umělec, muzikant, herec, lektor, skladatel a učitel hudby.
Detail článku
Smart Network
Smart SMART TALK inspirace: „Proč jít do podcastu se mnou?” V rámci série dílů inspirace se Gabriela zaměřuje na networking a mýty, které s ním jsou spjaté. V tomto 38. díle se Gabriela zaměřuje na otázku: Proč jít do podcastu?
Detail článku
Smart Network
Smart Network
Smart Network
Smart Network
Smart Network
Smart Network
Smart Network
Smart Network

KONTAKT

info@smart-network.cz Smart Network
+420 775 649 843 Smart Network
Informace o používání cookies Smart Network
Spisová značka: C 81849, vedená u Krajského soudu v Brně Smart Network
GDPR
Smart Network
Smart Network Smart Network Business Center s.r.o.
Smart Network IČ: 02607450, DIČ: CZ02607450
Smart Network Sídlo: Loosova 578/9, Lesná,Brno, 638 00
Smart Network Kancelář: Centrum Viktoria, Vodařská 2, 619 00 (2. patro)
Smart Network Úhrada vstupného na akce:
CZK: 2700633772/2010
fb tncz linked in google fb warengo google spotify apple podcasts

aplikace Podělte se s námi o kvalitu provozovaných služeb aplikace