V Troubsku oslavili Den Země originálně

28.4.2015
Smart Network

PET lahve propojeny snadno a rychle

Žáci během několika týdnů střádali nejrůznější PET lahve a spojovali je provazem do dlouhého řetězu. Díky chytrému vynálezu Jana Paračky to šlo jako po másle. Jak ho systém provlékání PET lahví kovovou jehlicí napadl? Jednoduše. Vděčí za to svému největšímu koníčku – modelářství. „Přišlo mi jednodušší navlékat lahve na nabroušený ocelový drát, než je pracně stříhat a poté teprve dávat za sebe,“ říká ke svému zlepšovacímu návrhu Jan Paračka.

Osvěta i zábava

Celá akce se konala na místním fotbalovém hřišti, kde se řetězy spojovaly a rozprostřely po značné části jeho plochy. Akci zahájila starostka Troubska Irena Kynclová. Ta nám později prozradila, že to je v obci první velký projekt tohoto druhu. „Dokonce jsem se dozvěděla, že podobné nápady by měly brzy následovat, tak jsem zvědavá, co si pro nás škola příště připraví,“ dodala starostka.

Děti se bavily malováním na obličej i fotbálkem

Děti zde ovšem pouze „nepracovaly“, užily si i zábavu. Ti nejmenší si nechali na obličej namalovat od přítomných hostesek nejrůznější zvířátka, starší kluci si pak zahráli na hřišti fotbálek. Jak celý nápad vlastně vznikl a jak probíhaly přípravy nám prozradil zástupce ředitele školy Pavel Zemach„Chtěli jsme tímto způsobem upozornit na problematiku recyklace a hlavně třídění odpadů,“ uvedl Zemach. 

Děti prý poctivě sbíraly, nosily PET lahve do školy a podílely se na veškeré přípravě. Důležité bylo i zapojení sponzorů. Možná i proto, že se jednalo o tak osvětovou činnost, se jich našlo docela slušné množství.

Český rekord!

Vše bylo navíc korunováno tím, že přijel komisař agentury Dobrý den (agentura zastřešující oblast rekordů a kuriozit v ČR, pozn. red.), aby celkovou délku řetězu přeměřil a zapsal ji posléze do České knihy rekordů. Povedlo se žákům překonat český rekord? ANO! Celý řetěz měřil 2 906 metrů a zapojeno do něj bylo 9 299 PET lahví.

Poté, co to komisař Michal Jurečka oznámil napjatým dětem i zástupcům učitelského sboru, vypuklo velké veselí. Pak už jen zbývalo dopoledne zakončit odvézt rekordní dílo, postarala se o to přizvaná firma na zpracování plastů, která řetěz z PET lahví šetrně k přírodě zpracuje. Věříme, že si všichni zúčastnění Den Země v Troubsku užili a povedlo se jim nasměrovat i dalšílidi na správnou cestu v třídění odpadů.

Lenka Vaníčková

Další články

Smart Network
Smart SMART TALK inspirace: „Proč jít do podcastu?” V rámci série dílů inspirace se Gabriela zaměřuje na networking a mýty, které s ním jsou spjaté. V tomto 38. díle se Gabriela zaměřuje na otázku: Proč jít do podcastu?
Detail článku
Smart Network
Člen Za hranicemi běžného: Skupina WIV group transformuje investice do nemovitostí WIV group je nemovitostní skupina, která vznikla propojením tří silných subjektů.
Detail článku
Smart Network
Smart Trapná nebyla a jako networkerka také zazářila! Přečtěte si o premiérové akci Stand up s networkingem Gábi Mrkvicové!
Detail článku
Smart Network
Smart Network
Smart Network
Smart Network
Smart Network
Smart Network
Smart Network
Smart Network

KONTAKT

info@smart-network.cz Smart Network
+420 775 649 843 Smart Network
Informace o používání cookies Smart Network
Spisová značka: C 81849, vedená u Krajského soudu v Brně Smart Network
GDPR
Smart Network
Smart Network Smart Network Business Center s.r.o.
Smart Network IČ: 02607450, DIČ: CZ02607450
Smart Network Sídlo: Loosova 578/9, Lesná,Brno, 638 00
Smart Network Kancelář: Centrum Viktoria, Vodařská 2, 619 00 (2. patro)
Smart Network Úhrada vstupného na akce:
CZK: 2700633772/2010
fb tncz linked in google fb warengo google spotify apple podcasts

aplikace Podělte se s námi o kvalitu provozovaných služeb aplikace