UAM: Poker face při vyjednávání? Je vhodné jej využít?

22.5.2017
Smart Network

Pokud se dostaneme do situace, která je jedinečná a s největší pravděpodobností nedojde k jejímu opakování, pak můžeme využít i vyhrocenějších technik. V každodenním životě se ovšem s „protihráčem“ setkáváte opakovaně. Ve hře bývá obvykle dlouhodobý vztah a především naše dobrá pověst. Jednorázově techniky tedy nejsou zcela na místě a mohou přijít velmi draho!

Právě riskantní technikou může být blafování. Jedná se o použití jasné nepravdy, polopravdy či tvrzení, které není snadné ověřit či vyvrátit. Lidé zkrátka blafují poměrně často a to s jasným účelem. Chceme ukázat naši situaci v lepším světle a rychleji dosáhnout dohody. Ovšem málokdo si připouští rizika.

 

Rizika blafování

Snad ani nemusíme uvádět, že pokud protistrana je opravdu zkušená, pak takovou praktiku velice rychle a snadno odhalí a následky bývají zásadní.

Tvrzení typu: „Dostali jsme lepší nabídku od společnosti Z. Na základě srovnání se tedy vaše nabídka jeví jako vysoká, a prosíme o snížení ceny o xx Kč na jeden metr.“

Zkušení vyjednávači se tímto tvrzením nenechají rozházet a budou jistě požadovat důvěryhodnost a konkrétní důkazy. Pokud vaše kontrakty se pak pohybují v řádech milionů korun, můžete být uměle vystaveni testu důvěryhodnosti. Pokud ovšem nemáte svoje tvrzení čím podložit, dostáváte se do nepříjemné komplikace celého vyjednávání a obchodu.

 

Uzavřením dohody o koupi či prodeji ovšem spolupráce nekončí. Tedy neměla by. Jestliže tedy potřebujete, aby spolupráce pokračovala i po podpisu smlouvy, pak je lepší držet se faktů.

 

Nejhorším dopadem blafování je ztráta pověsti solidního vyjednavače. Dnešní pokrok a moderní technologie zjednodušují komunikaci a lidé mají přístup k velkému množství informací. Nikdy tedy nevíte, s kým bude druhá strana mluvit či kolik informací zjistí. A nezapomínejme ani na zlaté rčení, že lež má krátké nohy!

 

Uvědomte si tedy, že vyjednávání není poker, lež se vám v této „hře“ opravdu nevyplatí. Pokud ztratíte důvěryhodnost, zvyšují se tak náklady a především je ohrožena samotná dohoda.

 

Alena Drábková

Další články

Smart Network
Smart SMART TALK rozhovor s Lucií Spáčilovou Hostem dalšího dílu podcastu SMART TALK s Gabrielou je Lucie Spáčilová, zakladatelka společnosti Performia s.r.o. pro Českou republiku.
Detail článku
Smart Network
Člen Oslavte s Českými překlady 20 let existence 20% slevou na váš překlad Tento rok je pro překladatelskou agenturu České překlady plný dvojek. Slavíme 20 let na trhu, 2 roky členství v klubu Smart Network a také jsme získali 2. místo v soutěži společensky odpovědných malých firem z Olomouckého kraje.
Detail článku
Smart Network
Člen Představení člena: Anička Schwarzová - Odstraňte bariéry: Jak usnadnit cestu B2B klientům k vašim službám Přečtěte si více o Aničce Schwarzové a firmě Novitim.
Detail článku
Smart Network
Smart Network
Smart Network
Smart Network
Smart Network
Smart Network
Smart Network
Smart Network

KONTAKT

info@smart-network.cz Smart Network
+420 775 649 843 Smart Network
Informace o používání cookies Smart Network
Spisová značka: C 81849, vedená u Krajského soudu v Brně Smart Network
GDPR
Smart Network
Smart Network Smart Network Business Center s.r.o.
Smart Network IČ: 02607450, DIČ: CZ02607450
Smart Network Sídlo: Loosova 578/9, Lesná,Brno, 638 00
Smart Network Kancelář: Centrum Viktoria, Vodařská 2, 619 00 (2. patro)
Smart Network Úhrada vstupného na akce:
CZK: 2700633772/2010
fb tncz linked in google fb warengo google spotify apple podcasts

aplikace Podělte se s námi o kvalitu provozovaných služeb aplikace