UAM: Máte na to být dobrým lídrem?

25.10.2016
Smart Network

Co definuje dobrého lídra?

Všichni jsme slyšeli termín rozený lídr nebo vůdce, ale lze se jím stát, pokud jste se s tím nenarodili? Zatímco výzkum by měli provádět špičkoví odborníci, převládá názor, že „vůdcovství“ neboli leadership je dovednost, kterou se jde naučit. Leadership je akt využití svých dovedností a znalostí tak, aby vedl do akcí i ostatní. Přístup, důvěra a pozitivita jsou základními stavebními kameny velkého lídra. Jednoduše řečeno, leadership je schopnost osoby nebo skupiny přesvědčit ostatní, aby splnili jejich příkazy.

Co musí lídr zvládat?

Co to vlastně znamená být lídrem? Kdo nebo co rozhoduje o tom, co dělá lídra výjimečným? Jak se můžete stát velkým lídrem? Neexistují na to jasné a stručné odpovědi, jsou tu však základní rysy, které by měl dobrý lídr mít. Být lídrem vás může udělat populárním, ale neměla by to být soutěž, kdo je lepší.

Dobrý vůdce je někdo, kdo má na mysli cíle a ví, jak jich dosáhnout.Skutečný vůdce bude moci inspirovat lidi, aby se podělili o své vize. Velký vůdce musí mít na paměti, že musí udržet kontrolu navzdory možné opozici, a vždy se přiklonit k takovému rozhodnutí, které je dobré pro většinu. Lídr vede ostatní k rozhodování a zároveň jim dodává pocit moci a šikovnosti.

 

Jak se mohu stát dobrým lídrem?

Je možné se stát úspěšným a živým vůdcem. Nezapomeňte, že pokud jste šéfem, ještě to neznamená, že jste také lídrem. Musíte shromažďovat znalosti a učit se dovednostem - vést lidi kolem vás k větším věcem. Abyste se stali velký vůdcem, začněte postojem „mohu/umím“ a touhou dokázat velké věci.

Je nutné si uvědomit, že abyste mohli být lídrem, musíte mít následovníky. Nejde ani tak o podřízené, ale o jakési spolucestující, které budou používat vaše vedení k pokračování na cestě k úspěchu. Jakmile se rozhodnete sami učit potřebné dovednosti a znalosti, vítězství je na dosah ruky.

 

Chcete vědět více? Zde si přečtěte, jak zdokonalit leadership ve své firmě.

Kateřina Jančíková - redaktorka

Další články

Smart Network
Smart SMART TALK inspirace: „Proč jít do podcastu?” V rámci série dílů inspirace se Gabriela zaměřuje na networking a mýty, které s ním jsou spjaté. V tomto 38. díle se Gabriela zaměřuje na otázku: Proč jít do podcastu?
Detail článku
Smart Network
Člen Za hranicemi běžného: Skupina WIV group transformuje investice do nemovitostí WIV group je nemovitostní skupina, která vznikla propojením tří silných subjektů.
Detail článku
Smart Network
Smart Trapná nebyla a jako networkerka také zazářila! Přečtěte si o premiérové akci Stand up s networkingem Gábi Mrkvicové!
Detail článku
Smart Network
Smart Network
Smart Network
Smart Network
Smart Network
Smart Network
Smart Network
Smart Network

KONTAKT

info@smart-network.cz Smart Network
+420 775 649 843 Smart Network
Informace o používání cookies Smart Network
Spisová značka: C 81849, vedená u Krajského soudu v Brně Smart Network
GDPR
Smart Network
Smart Network Smart Network Business Center s.r.o.
Smart Network IČ: 02607450, DIČ: CZ02607450
Smart Network Sídlo: Loosova 578/9, Lesná,Brno, 638 00
Smart Network Kancelář: Centrum Viktoria, Vodařská 2, 619 00 (2. patro)
Smart Network Úhrada vstupného na akce:
CZK: 2700633772/2010
fb tncz linked in google fb warengo google spotify apple podcasts

aplikace Podělte se s námi o kvalitu provozovaných služeb aplikace