ROZHOVOR s fotografem Martinem Dobrovolným

6.4.2018
Smart Network

Pane Dobrovolný, v předchozím článku jste nám obecně představil co vše fotíte, můžete nám říci konkrétně o nějakém zajímavém projektu z poslední doby?

Nedávno mě oslovila výtvarnice a designérka Helena Pivoňková, která tvoří značku Helsigny. Potřebovala portréty pro svou prezentaci a následně jsem digitalizoval i její nádherné abstraktní obrazy, se kterými pak dál pracuje ve svém designu. Dělá velmi zajímavé věci a tato spolupráce je opravdu inspirující. Navíc k umění a obzvláště malbě mám velmi blízký vztah, takže mě to opravdu baví.

 

Jak takový projekt probíhá?

Nejprve se vždy snažím co nejpodrobněji vyslechnout k jakému účelu fotky mají sloužit. e286955a9dfa.jpgPři té příležitosti se snažím co nejlépe poznat osobnost, kterou budu fotit, její sny, vize, vše co k ní patří. Na základě toho navrhnu konkrétní zpracování, volbu lokace a pokusím se vysvětlit svůj záměr. Občas používám i nákresy pro lepší názornost. Poté si dohodneme termín a následuje samotná realizace. K focení si ve většině případů zvu profesionální vizážistku, aby výsledek byl perfektní po všech stránkách. Následuje fáze zpracování, retuší, fotomontáží a úprav, kdy při složitějších zakázkách průběžně konzultuji výsledek se zákazníkem, aby byl přesně dle jeho představ. Vše je zakončeno předáním výsledných dat či zajištěním tisku, pokud je požadován.  

 

Chystáte něco zajímavého, co byste zde rád zmínil?

Ano, momentálně rozjíždím takový zajímavý projekt, který se jmenuje Bez obleku. Jak už sám název napovídá, nese se zejména v neformálním duchu a jeho cílem je pomocí krátkých video spotů představit veřejnosti různé kreativní nápady a zajímavé lidi. Mou vizí je vytvořit takovou otevřenou platformu, do které se může zapojit každý kdo bude chtít přispět svým umem a talentem. Už dlouho mě lákalo zkusit vytvořit něco, co lidem pomůže k tomu, aby dělali co je naplňuje a co vnímají jako své poslání a dokázali se tím i uživit. Domnívám se, že k tomu je zapotřebí vzájemná podpora a spolupráce a kolem tohoto projektu by mohla časem vzniknout i taková přirozená komunita. V současné době je tento projekt zatím v plenkách a je postavený hlavně na videích a fotografiích. Věřím, že se postupně přidají další lidé, které tato myšlenka osloví.

b19b2d1b3ff0.jpg 

Jakou formou nejčastěji prezentujete svou práci?

V dnešní digitální době většina fotek skončí na sociálních sítích nebo webech. I tento způsob prezentace má něco do sebe, pro svou rychlost a pohotovost. Tištěné práce jsou už takovou vzácností, ale o to víc si je užívám. Miluju třeba kvalitní fotoknihy a tisk na velké formáty, tam fotografie získají úplně jiný rozměr.

 

Které akce klubu SN máte nejraději?

Jednoznačně Business rána, je to takový příjemný inspirující rozjezd do nového dne. Jen to vstávání mi někdy dělá trochu problémy :).

 2c8bf91d120e.jpg

Martin Dobrovolný

Další články

Smart Network
Smart SMART TALK rozhovor s Petrem Opavou Hostem dalšího dílu podcastu SMART TALK s Gabrielou je Petr Opava, umělec, muzikant, herec, lektor, skladatel a učitel hudby.
Detail článku
Smart Network
Smart SMART TALK inspirace: „Proč jít do podcastu se mnou?” V rámci série dílů inspirace se Gabriela zaměřuje na networking a mýty, které s ním jsou spjaté. V tomto 38. díle se Gabriela zaměřuje na otázku: Proč jít do podcastu?
Detail článku
Smart Network
Člen Za hranicemi běžného: Skupina WIV group transformuje investice do nemovitostí WIV group je nemovitostní skupina, která vznikla propojením tří silných subjektů.
Detail článku
Smart Network
Smart Network
Smart Network
Smart Network
Smart Network
Smart Network
Smart Network
Smart Network

KONTAKT

info@smart-network.cz Smart Network
+420 775 649 843 Smart Network
Informace o používání cookies Smart Network
Spisová značka: C 81849, vedená u Krajského soudu v Brně Smart Network
GDPR
Smart Network
Smart Network Smart Network Business Center s.r.o.
Smart Network IČ: 02607450, DIČ: CZ02607450
Smart Network Sídlo: Loosova 578/9, Lesná,Brno, 638 00
Smart Network Kancelář: Centrum Viktoria, Vodařská 2, 619 00 (2. patro)
Smart Network Úhrada vstupného na akce:
CZK: 2700633772/2010
fb tncz linked in google fb warengo google spotify apple podcasts

aplikace Podělte se s námi o kvalitu provozovaných služeb aplikace