ROZHOVOR: A JAKÝ TYP ČLOVĚKA JSTE VY?

14.12.2014
Smart Network

Martina znám osobně už nějaký čas. Je to klidný a velmi příjemný člověk, který naplňuje své poslání, baví se tím a žije neustále v oblasti svých silných stránek. Nehraje si na nic, co není a to, v čem vyniká, umí nabídnout nám ostatním jako dar. Položil jsem Martinovi několik otázek, abych vám přiblížil, kdo je a co je Socionika, kterou se zabývá.

Martine, představíš se nám jednou větou?

Jsem člověk, který má zálibu v objevování lidského světa a jeho dalších možností. Vystudoval jsem stavařinu, hrál profesionálně hokej, cestoval pár let po Rusku a Ukrajině, kde jsem se potkal se socionikou, která už mě nepustila.

Jsi jediný expert na socioniku v České republice. Co to socionika je? Čím je výjimečná?

Socionika je obor, který se zabývá rozdílnostmi mezi lidmi, jejich talenty, viděním světa, proč se formulují do určitých seskupení a proč hledáme v životě ideální doplnění. Kořeny socioniky jsou v Litvě a její kolébkou je nyní Rusko. Její zvláštností je, že charakter osobnosti se neurčuje pomocí testu, ale v přímém rozhovoru s druhým člověkem a tím se stává dostupný všem. Další ojedinělostí je popis tzv. duálnosti neboli psychického doplnění, který celý život hledáme. Je to náš protiklad, který kryje slabiny a pro kterého jsme svou přirozeností velmi zajímaví. Naprostým základem socioniky jsou práce C.G. Junga, který zformuloval čtyři protiklady, které se vzájemně v psychice vylučují, a vždy jeden převládá – logika x etika, senzorika x intuice, racionálnost x iracionálnost, extroverze x introverze.

Proč socionika usnadní lidem život?

S lidmi se potkáváme každý den. Znát jejich vrozené talenty a pohledy na svět nám hodně pomáhá v každodenním životě. Díky základním znalostem socioniky zvládáme fungovat se svými klady a respektovat svá slabá místa. V personalistice se socionika používá při určení pracovní pozice a vhodnosti daného člověka k jejímu vykonávání. Využívá se zde vrozený talent jedince, ve kterém může dosahovat velkých cílů a má chuť se v nich rozvíjet. Pracujeme také s týmy, kde se využívají tzv. kvadrová seskupení. Je to přirozené přání lidí tvořit dynamické a všestranné celky, které společně dosahují větších výsledků.

Jaký je tvůj názor na současné chování lidí ve společnosti?

Lidé si čím dál tím více uvědomují, že rozvoj svých dovedností je velmi důležitý. Realizace svého potenciálu hraje velkou roli v tom, aby se člověk cítil spokojený. My tyto dovednosti dobře známe a rozkrýváme je na seminářích a konzultacích. Seminář vedeme v tzv. duální dvojici neboli páru, který se ideálně doplňuje a dané téma předá velice názorně, vtipně a komplexně.

Co je možné udělat pro zlepšení ještě dnes?

Prvním krokem je zamilovat se do sama sebe. Rozumět v čem vynikáme a kde naopak potřebujeme pomoc od druhých.

Soconika má 16 typů osobností, které se jmenují podle známých osobností. Proč to tak je? Můžeš prozradit nějaké socionické typy, třeba se s nimi někdo hned ztotožní.

Příroda a vesmír je obrovsky pestrý a my jako jedinci nedokážeme postihnout v celé šíři jejich spektrum. Proto se evoluce začala při rozvoji zaměřovat na to, aby každý z nás viděl určitou výseč jako perfektní specialista. C.G.Jung dokázal, díky výborným pozorovatelským schopnostem, vydělit základní stavební kameny těchto rozdílností. Každý typ osobnosti byl nazván podle známého představitele, který byl stejného charakteru. Tak se můžeme v socionice setkat s názvy typu jako Balzak, Don Quijote, Napoleon nebo Žukov.

Pořádáš i otevřené semináře socioniky a osobní konzultace. Kde mohou čtenáři najít informace a spojit se s tebou?

Informace o otevřených seminářích je možné najít na stránkáchNadačního fondu Lepší vyhlídky, pod kterými semináře pořádáme, a přihlásit je možné se buď zde anebo přímo u mě (mail kliknutím sem).

Máš nějaký vzkaz na závěr? Nějakou zprávu v lahvi, kterou chceš poslat po proudu?

Hledejte svou přirozenost. To je to, proč tu jsme. Ovoce své přirozenosti pak nabídněte světu. Přesně to nás udělá šťastnými a vykouzlí úsměv u ostatních.


Sám jsme socionicky otypovaný a vřele doporučuji tento zážitek. Martin se bude věnovat vám a jenom vám, bude se vás ptát na otázky, které vypadají obyčejně. Například, vaříte rádi? Čtete jednu nebo více knih zároveň? Jak vypadá váš ideální den? a na základě toho vám během hodiny řekne, jaký jste socionický typ, jaké jsou vaše silné stránky, slabé stránky, jaký životní směr pro vás může být zajímavý a také vám vysvětlí, proč máte právě takové zkušenosti a pohled na svět, jaký máte a hlavně... že je úplně v pořádku vědět, kdo jsem a být sám sebou.

Autor: Charlie Greenberg

Zdeněk Kurica

Další články

Smart Network
Smart SMART TALK inspirace: „Proč jít do podcastu?” V rámci série dílů inspirace se Gabriela zaměřuje na networking a mýty, které s ním jsou spjaté. V tomto 38. díle se Gabriela zaměřuje na otázku: Proč jít do podcastu?
Detail článku
Smart Network
Člen Za hranicemi běžného: Skupina WIV group transformuje investice do nemovitostí WIV group je nemovitostní skupina, která vznikla propojením tří silných subjektů.
Detail článku
Smart Network
Smart Trapná nebyla a jako networkerka také zazářila! Přečtěte si o premiérové akci Stand up s networkingem Gábi Mrkvicové!
Detail článku
Smart Network
Smart Network
Smart Network
Smart Network
Smart Network
Smart Network
Smart Network
Smart Network

KONTAKT

info@smart-network.cz Smart Network
+420 775 649 843 Smart Network
Informace o používání cookies Smart Network
Spisová značka: C 81849, vedená u Krajského soudu v Brně Smart Network
GDPR
Smart Network
Smart Network Smart Network Business Center s.r.o.
Smart Network IČ: 02607450, DIČ: CZ02607450
Smart Network Sídlo: Loosova 578/9, Lesná,Brno, 638 00
Smart Network Kancelář: Centrum Viktoria, Vodařská 2, 619 00 (2. patro)
Smart Network Úhrada vstupného na akce:
CZK: 2700633772/2010
fb tncz linked in google fb warengo google spotify apple podcasts

aplikace Podělte se s námi o kvalitu provozovaných služeb aplikace