MITROVSKI na grilu – o grilu 1/2

16.7.2015
Smart Network

Jídlo se griluje od té doby, co člověk objevil oheň. I když syrové maso, zelenina i ovoce jsou možná o něco hodnotnější po stránce výživy, oheň tomu všemu dodá nádech romantiky táborových ohňů a nocí pod hvězdami. Alespoň těm, co se účastnili dětských stanových táborů.

Zásady

  1. Vždy čistě - čistota je při přípravě jídla na prvním místě. Nejde však jen o správné mytí rukou, ale je třeba myslet například i na tzv. křížení provozu při přípravě masa, a to hlavně drůbežího. Znamená to používat jiné (nebo dobře umyté) prkýnko a nůž, aby se případné bakterie nedostaly do styku s již tepelně upraveným jídlem. O tom, že gril je potřeba mít rovněž vyčištěný po předchozí párty, snad není třeba mluvit.
  2. V případě přímého grilování, tedy rovnou nad ohněm, je dobré dbát na to, aby případná šťáva z masa neodkapávala na plameny, které by začaly maso zespod připalovat.
  3. Všechno chce svůj čas – gril nechte pořádně rozpálit, maso odležet a pivo nachladit.
  4. Hovězí nepropékejte nikdy durch, drůbež vždy! Znamená to, že maso nesmí být růžové, hlavně u kosti. Salmonelóza a podobné infekce, které mohou některá masa obsahovat, nejsou zrovna příjemným společníkem na léto.

Trendy

  1. Na grilování si můžete udělat kameny ohraničené ohniště a položit přes něj nějakou mřížku, případně jinak improvizovat. Nebo se můžete plácnout přes kapsu a grilovat s poznatky a náčiním 21. století. Stačí si prohlédnout nabídku a pak už jen počítat, jestli vám to za tu investici skutečně stojí. Na webu začínají ceny na 79 korunách za jednorázový aluminiový gril a končí na 204.900 Kč za vysoce sofistikované grilovací centrum.
  2. Nouvelle cuisine, česky „nová kuchyně“ ve smyslu gastronomie, ne nábytku. To je trend, který drží většina předních restaurantů. Ať už si to každý přeloží po svém, pravda je, že pointou tohoto trendu je servírovat jídlo co nejjednodušeji a co nejrafinovaněji. Pamatujte, nejdřív jíme očima, pak až ochutnáváme.  A věřte, že je to jako s láskou na první pohled. Nejdřív ji vidíte, zamilujete se do ní a pak až zjistíte, jak vlastně chutná. Stejné je to s úpravou jídla na talíři. Zamyslete se nad tím, než položíte maso na gril. Co takhle přiložit salátek pod maso než ho jako vždy položit v míse doprostřed stolu, ať si každý nabere dle chuti a hladu. I to má své kouzlo, samozřejmě, ale proč neukázat svým hostům na večírku, že máte na víc?
  3. Nejen steaky, ale i dezerty jsou v poslední době čím dál častější na roštech českých grilů. Grilovaný banán je dnes už skoro klasikou, ale zkusili jste do něj přidat třeba čokoládu? Kdo horké rád, tak třeba i chilli? O pečení moučníků na grilu jsou ostatně celé kuchařky.
  4. Česká ryba. To je něco, co je naprosto neprávem opomíjená surovina, a to nejen jako skvělé maso na gril. Je dobře, že si pomalu začínáme uvědomovat její význam a její spotřeba stoupá. Kdo někdy ochutnal amura, kapra, candáta nebo sumce jen tak s bylinkami a citronem pečeném na dřevěném uhlí, ví, o čem je řeč.
  5. Uzení na grilu je u nás skoro neznámá disciplína této oblíbené kratochvíle. Přitom je to tak jednoduché. Stačí na dřevěné uhlí nebo brikety hodit pár špalíků voňavého dřeva a pak už jen přikrýt gril a nechat kouř dělat svou práci.

 

Výše uvedené je jen zlomek toho, co se dá o grilování napsat. Proto se v pokračování zaměříme mimo jiné i na zmíněné mýty a pravdy.

Pokud se Vám ale nechce čekat a o grilování byste se rádi dověděli více podrobností a rad přímo od profesionála, rádi Vás uvítáme každý pátek, sobotu a neděli od 17:00. K dispozici Vám bude šéfkuchař Restaurantu MITROVSKI, pan Martin Máca. Člověk s mnohaletými zkušenostmi v oboru gastronomie, který se Vám bude ochotně věnovat a rád zodpoví i ty nejzáludnější otázky.

Těšíme se na Vaši návštěvu. Pro jistotu však doporučujeme rezervovat si svůj stůl na čísle 543 248 699 nebo na e-mailu restaurant@mitrovski.cz.

Petr Klescht

Další články

Smart Network
Člen Představení člena: Anička Schwarzová - Odstraňte bariéry: Jak usnadnit cestu B2B klientům k vašim službám Přečtěte si více o Aničce Schwarzové a firmě Novitim.
Detail článku
Smart Network
Smart SMART TALK inspirace: „Jak se efektivně a jednoduše představit, abyste zaujali ” V rámci série dílů inspirace se Gabriela zaměřuje na networking a mýty, které s ním jsou spjaté. V tomto 39. díle se Gabriela zaměřuje na téma: Jak se efektivně a jednoduše představit, abyste zaujali.
Detail článku
Smart Network
Smart SMART TALK rozhovor s Petrem Opavou Hostem dalšího dílu podcastu SMART TALK s Gabrielou je Petr Opava, umělec, muzikant, herec, lektor, skladatel a učitel hudby.
Detail článku
Smart Network
Smart Network
Smart Network
Smart Network
Smart Network
Smart Network
Smart Network
Smart Network

KONTAKT

info@smart-network.cz Smart Network
+420 775 649 843 Smart Network
Informace o používání cookies Smart Network
Spisová značka: C 81849, vedená u Krajského soudu v Brně Smart Network
GDPR
Smart Network
Smart Network Smart Network Business Center s.r.o.
Smart Network IČ: 02607450, DIČ: CZ02607450
Smart Network Sídlo: Loosova 578/9, Lesná,Brno, 638 00
Smart Network Kancelář: Centrum Viktoria, Vodařská 2, 619 00 (2. patro)
Smart Network Úhrada vstupného na akce:
CZK: 2700633772/2010
fb tncz linked in google fb warengo google spotify apple podcasts

aplikace Podělte se s námi o kvalitu provozovaných služeb aplikace