Jak si i na stáří zachovat finanční nezávislost na ostatních

11.2.2015
Smart Network

Je to pár dní zpátky, co se mnou článek o důchodcích v exekuci doslova zarezonoval. Jak je možné, že jsou čeští důchodci tak zadlužení? Na rozdíl od naší generace, oni ještě dostávají peníze od státu. Přesto jim to nestačí a berou si úvěry? Žijí si nad poměry? Nebo je úvěr pro tyto lidi existenční nutnost?

Když dnešní důchodci mají nouzi, co bude s naší generací za 40 let? Jen si to představte. Je Vám 65 let. Za 40 let plného pracovního nasazení jste unavení a máte všeho dost. Toužíte jen po klidu a příjemných chvílích s těmi nejbližšími. Sice už nejste nejmladší, ale stále musíte jíst, šatit se, platit za vodu, topení, plyn, elektřinu… Výdajů je víc než dost. A co příjmy? Stát již peníze na důchody nemá, do práce Vás už asi jen tak někdo nevezme. Opět a znovu prosit děti o pomoc už je Vám trapné, a proto si vezmete půjčku. Je to cyklus. Nic jiného Vám nezbývá. Lepíte půjčku půjčkou, až jednoho dne přichází exekutor a bere Vám i to málo, co doma máte.

Tohle je naprosto katastrofický, ale bohužel i docela realistický, scénář. Je bez pochyby, že lidé nad 60 let by neměli mít úvěry, ale úspory.

Spoření však není radno nechávat na později. Pár let odkládání Vás ve výsledku stojí statisíce.

Pokud si začnete ve svých 25 letech odkládat 1 000 Kč měsíčně, můžete uspořit cca 1 580 000 Kč. Tato částka Vám za 35 let vystačí na to, abyste po 15 let mohli pobírat rentu ve výši 10 000 Kč*(v dnešních cenách).
Začnete-li o 10 let později, naspoříte méně než polovinu - 730 000 Kč.

 

Chcete si zachovat svou životní úroveň? Pak spoření neodkládejte a začněte nejlépe už dnes. Zeptejte se mě, kde si lze s tisícovkou měsíčně naspořit 1,5 mil. Kč*. 

 

* Pozn.: Penzijní připojištěním tady tím vhodným nástrojem nebude ;)

Lucie Bartoňová

Další články

Smart Network
Člen Představení člena: Anička Schwarzová - Odstraňte bariéry: Jak usnadnit cestu B2B klientům k vašim službám Přečtěte si více o Aničce Schwarzové a firmě Novitim.
Detail článku
Smart Network
Smart SMART TALK inspirace: „Jak se efektivně a jednoduše představit, abyste zaujali ” V rámci série dílů inspirace se Gabriela zaměřuje na networking a mýty, které s ním jsou spjaté. V tomto 39. díle se Gabriela zaměřuje na téma: Jak se efektivně a jednoduše představit, abyste zaujali.
Detail článku
Smart Network
Smart SMART TALK rozhovor s Petrem Opavou Hostem dalšího dílu podcastu SMART TALK s Gabrielou je Petr Opava, umělec, muzikant, herec, lektor, skladatel a učitel hudby.
Detail článku
Smart Network
Smart Network
Smart Network
Smart Network
Smart Network
Smart Network
Smart Network
Smart Network

KONTAKT

info@smart-network.cz Smart Network
+420 775 649 843 Smart Network
Informace o používání cookies Smart Network
Spisová značka: C 81849, vedená u Krajského soudu v Brně Smart Network
GDPR
Smart Network
Smart Network Smart Network Business Center s.r.o.
Smart Network IČ: 02607450, DIČ: CZ02607450
Smart Network Sídlo: Loosova 578/9, Lesná,Brno, 638 00
Smart Network Kancelář: Centrum Viktoria, Vodařská 2, 619 00 (2. patro)
Smart Network Úhrada vstupného na akce:
CZK: 2700633772/2010
fb tncz linked in google fb warengo google spotify apple podcasts

aplikace Podělte se s námi o kvalitu provozovaných služeb aplikace